Presence voor een leven met purpose

Presence voor een leven met purpose

To be present is an act of creation

Your presence-
how you show up to life-
no matter how powerful or subtle
impacts what happens in your world,
just because you are there.

How do you choose to show up?
How do you choose to engage with the world?
How do you choose to make a difference?
How will you help create a world that works?

-Alan Seale

 

Gesprek met het nu

Dit blog gaat over hoe presence onlosmakelijk verbonden is met leven vanuit je purpose. Maar laat me, voordat we bekijken hoe dat zit, eerst die twee Engelse kreten toelichten: presence & purpose.

De vertaling van presence is aanwezigheid, presentie, tegenwoordigheid van geest. Niet leven op de automatische piloot, in gewoontepatronen van emoties, gedachten en gedrag.

Wél waarachtig aanwezig zijn. Via je zintuigen de realiteit waarnemen, in plaats van een verwachting te projecteren. Bewust zijn en bewust doen. En jezelf oprecht meenemen, zodat jouw essentie een verbinding kan aangaan met elk moment.

Door alert te zijn, juist ook in uitdagende situaties, maak je authentiek contact met wat het moment van je vraagt. Presence laat je verscholen mogelijkheden en kansen zien. In zijn gedicht Everything is waiting for you nodigt David Whyte ons uit om het gesprek aan te gaan met de realiteit van het leven:

Alertness is the hidden discipline of familiarity. The stairs are your mentor of things to come, the doors have always been there to frighten you and invite you, and the tiny speaker in the phone is your dream-ladder to divinity.
Put down the weight of your aloneness and ease into the conversation

Die conversatie in het hier en nu is de plek waar vernieuwing, leren en echt contact zich ontvouwen. Op een manier waarvoor geen ruimte is in de groeven van onze gewoontes. Een plek dus, die je niet wilt missen. Maar ook een plek die lef vraagt: the doors have always been there to frighten you and invite you. Maar als je durft te vertrouwen gaan er meer -en vaak andere- deuren open dan je dacht.

Leven vanuit purpose vraagt presence

Leven met purpose is leven vanuit een authentieke missie die recht uit je ziel komt. Geen papieren wens-werkelijkheid of verwachting van anderen, want die belanden al snel in de la. Maar een persoonlijke wegwijzer waarmee jij koers in je werk en leven houdt.

Zonder die constante conversatie waar David Whyte over schrijft, wordt leven vanuit purpose lastig. Want in het moment liggen de kansen om de werkelijkheid te beïnvloeden op een manier die klopt bij wie jij bent én bij wat de situatie nodig heeft. Hoe verhoudt je je? Welke beslissingen maak je, welke rol kies je? Hoe neem jij verantwoordelijkheid?

Of je missie nu is om anderen in hun kracht te zetten of om laaggeletterdheid de wereld uit te helpen, zonder alertheid kun je het wel vergeten met je purpose. Dan wordt je geleefd en kabbel je gewoon met de stroom mee. Of je duwt je met veel geweld je missie erdoor, terwijl een beetje overgave aan de realiteit moeiteloos resultaat had geleverd.

Daarom heeft presence een prominente plek in het Programma Purpose & Presence. Het programma start op 24 augustus en is bedoeld voor ondernemers, leidinggevenden en professionals die authentieker willen leven en werken. Tot 3 augustus geldt een gunstige vroegboekkorting. Stuur me een berichtje als je interesse hebt in een kosteloze intake.

Genius is a crises, that joins the buried self, for certain moments, to our daily mind- William Yeates

Share

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.