Digitaal werken- commitment

Digitaal werken- commitment

Werken in lock down

Mijn hoofd barst soms uit elkaar van alle digitale informatie. De Zooms en overactieve app-groepen. De Meets en de Hangouts. Het digitale thuisonderwijs. Hoewel ik de mogelijkheden ervan waardeer, is digitaal werken óók een killer van mijn beleving van het moment, mijn lijf en creativiteit. Als ik niet oplet, beleef ik de dag uitsluitend via mijn informatieverwerkende hoofd, dat constant aanstaat.

Ik mis de sociale interactie, die me in de realiteit van het hier en nu brengt. Die aanspraak maakt op méér zintuigen dan alleen het zien van en het luisteren naar het scherm. Al was het maar door de gedeelde ervaring van smerige koffie uit de automaat. Wat verlang ik ernaar samen met anderen de sfeer van een overleg te kunnen proeven en daarop in te spelen.

Bewegen tussen de meetings door helpt om terug in mijn lijf te komen. Een rondje rennen of dollen met de kids. Zo beweeg ik me aardig door de hectiek aan rollen die ik nu vervul, zonder een vervelende huisgenoot te worden.

Het kan ook anders

Hoewel dat redelijk werkt, begint het me langzaam te dagen dat een fundamentelere oplossing zit in slimmer gebruik van de digitale mogelijkheden. Een handjevol digitale bijeenkomsten blijkt namelijk juist géén energie-lek, maar een energie boost. Wat is de sleutel daartoe?

Ongeacht of ik nu begeleider of deelnemer was: de bijeenkomsten die zo’n gevoel geven, spreken stuk voor stuk naast het DENKEN ook het ZIJN aan. Ze creëren een ervaring die verder reikt dan een scherm met pratende hoofden. Ze zetten je voeten op de grond midden in jouw realiteit. Precies de ervaring die makkelijk kan wegvallen in cyberspace.

Voorbeelden? Eén van mijn projectgroepen laste deze week een tussentijdse (individuele) reflectie wandeling in voor meer diepgang in het denkproces. Of mijn eigen coachgesprekken waarin ik sterk intuïtief en lichaamsgericht werk. Een bijeenkomst van Alan Seale die me hielp mijn hoofd met mijn hart en buik te verbinden. En een ervaringsgerichte SPT bijeenkomst die ik begeleidde, die volgens deelnemers ‘energie opgeleverde, in tegenstelling tot meetings waar vooral wordt gesproken’.

Commitment

Aangezien het digitaal werken nog wel even voortduurt, hierbij een simpel commitment. Waar ik kan zal ik bijeenkomsten van meer levendigheid voorzien. Dus niet alleen de (coach-)gesprekken en groepssessies die ik begeleid, maar juist ook de gewone vergaderingen waaraan ik deelneem, ja zelfs de suffe planoverleggen. En daar mag je me aan houden.

Want juist nu zijn bijeenkomsten waarin je lichaamsbewustzijn en directe ervaring worden aangesproken goud waard. Laten we zo veel mogelijk als bewuste geïntegreerde mensen achter die laptop zitten. Dikke kans dat dat niet alleen meer welzijn oplevert, maar ook beter werk.

Share

Deze website maakt gebruik van cookies om je een zo goed mogelijke gebruikerservaring te geven.
Ga hiermee akkoord door op accepteren te klikken.